Schoollied Joseph Haydn

Lipdub schoollied

 

 

Een school die de naam ‘Joseph Haydnschool’ draagt vraagt om een eigen schoollied!
Maar hoe doe je dat?

Op een mooie zomerdag zijn de makers van het lied gaan zitten, luisterend naar de muziek van Joseph Haydn. Talloze melodieën en symfonieën kwamen er voorbij. Wie was deze man? Franz Joseph Haydn, geboren op 31 maart 1732 in een klein Oostenrijks dorpje, bleek een hardwerkende musicus te zijn die het lang niet altijd makkelijk had, als kind moest hij er hard aan trekken om zijn droom waar te maken; componist worden. Zijn ouders hadden hem liever als priester gezien. Hij volgde zijn eigen weg, begonnen als koorknaapje, klom hij langzaam op als koorbegeleider om het later ver te schoppen als hofcomponist van Paleis Esterhazy. Vanuit die basis schreef hij veel muziek en werd beroemd omdat de vorst voor wie hij muziek maakte erg veel hield van cultuur en daar vele gasten mee verblijdde.
Zo heeft hij wel 68 strijkkwartetten geschreven en 106 symfonieën.
Productief was hij, maar in de liefde helaas niet zo gelukkig. Hij was weliswaar getrouwd met Maria Anna Keller maar dit was geen harmonieus bestaan.
In zijn innige vriendschap met een tweede Maria, Maria Anna von Genzinger vond hij meer geluk en aan haar zijn diverse werken opgedragen.
 
Surprise, symfonie no 94. werd uitgekozen als basis voor het Haydnschoollied. De symfonie heeft zijn naam te danken aan een effect van een harde paukenslag wat een grapje van Joseph moet zijn geweest. Joseph Haydn hield van grapjes…
Vervolgens waren tekst (waarvoor de ideeen zijn aangedragen door de kinderen) en muziek snel bedacht, een levendige school met kleurrijke kinderen die hun weg gaan is genoeg stof voor een eigentijds schoollied.
De opnames volgden en als kers op de taart hebben we met de hele school een lipdub opgenomen, wat een feest, we zijn trots op het resultaat!
 
Met dank aan:
 
Alle collega’s en kinderen van de Haydnschool
www.moombamedia.nl
www.dansopmaat.nl
www.marikezingt.nl
www.gmgmuziekscholen.nl